Predstavitev / Präsentation / Presentation

Kje smo?

Zaradi spremembe lastništva Hotela Kompas, smo bili prisiljeni zapustiti naše dolgoletne prostore.

Bled, ostajaš v mojem srcu, jaz Blejc žal ne morem biti več.

 

Peter Florjančič svetovno znani slovenski izumitelj 1919 – 2020

rojen na Bledu 05.03.1919. Izšolal sem se za tekstilnega tehnika in ko sem na statvah izumil nov način tkanja, ki je bil primeren tudi za invalide, sem ta patentirani izdelek prodal. Ker sem tako zaslužil denar, sem se tisti dan odločil, da bom izumitelj in tako sem padel v poklic, najbolj nevaren, da postane mamilo, ki lahko zaradi neizkušenosti in napak popolnoma uniči vašo eksistenco. Ta poklic je lahko past ali pa sreča vašega življenja.

V času druge svetovne vojne so mojo družino Nemci hoteli odpeljati v internacijo. Ko so spoznali, da tkem izolacijske plošče iz koruznih vlaken, ki so jih rabili za vojake v Sibiriji, so nas zadnji trenutek vrnili domov. Leta 1943 sem pobegnil preko Alp in Silvretta ledenika v Švico. Tam sem spoznal Juda, s katerim sva pričela delati tkalske stroje. Tako sem spet deloval kot inovator.

Leta 1946 me je pot zanesla v Monte Carlo, kjer mi je sreča naklonila srečanje z Ilhamy Hussein Pacho, ki je bil rojen v Istambulu. S poroko je postal član družine kralja Faruka in tako tudi postal bajno bogat. Skupaj sva ustanovila podjetje Florilham in Ilhamy Hussein Pachi gre zasluga, da sem postal svetovno znani inovator, ker je razumel inovatorstvo in je finansiral tudi moje napake pri delu. Spoznal sem mnogo slavnih in vplivnih ljudi, od umetnikov, glasbenikov filmskih igralcev do bogatih industrialcev.

Firme s katerimi sem delal

V svojem razgibanem življenju med drugim delal za Guerlaina in Elizabeth Arden, Coco Chanel, Kodak, Fuji, AGFA, Babcock, Battenfeld, Bussman, Melitta, LEK, Paloma…

Vrste izumov

Patentiral sem 400 izumov, 41 pa mi jih je uspelo spraviti v življenje. Izumitelj mora imeti mirno glavo, vedno mora opazovati vse kar leze in gre. Ideje pa se porajajo različno. Ena se lahko porodi v sekundi, razvoj pa je narejen v nekaj dneh, so pa tudi ideje, ki potrebujejo več let, da se sploh razvijejo. Ampak veste, če enkrat zaslužite toliko denarja, da lahko z njim preživite pet let, lahko nemoteno delate naprej.

Najbolj znani izumi Petra Florjančiča

Najboljši in najbolj kompliciran izum je bil zagotovo razpršilec za parfum. Parfum je vražji produkt, ki se težko razprši v tako fineso, kot jo zahteva parfumska industrija, vsebuje namreč snovi, ki razjedajo razne materiale. Da sem razpršilec razvil do konca, so morali moji potrpežljivi financerji globoko poseči v žep. Vendar, ker so bili milijarderji, jim je bilo to v zabavo.

Drugi najboljši izum je bil dia okvirček za diapozitive. Izdelek težek 3 g, s stroški razvoja  2.000.000 nemških mark, ki je prinesel delo 2000 delavcem za 25 let.

Kot svoj tretji najboljši izum pa bi izpostavil napravo za brizganje plastike. Prinesla mi je dober zaslužek, ček za 1.500.000 nemških mark.

Nesprejeti izumi Petra Florjančiča

Etui za cigarete CIGAL, za katerega sem moral narediti potem še “prodajni izum”, da sem jih prodal, da nisem izgubil vsega.

Air bag za avtomobile, kjer sem prehiteval čas, ker takrat tehnika in materiali še niso omogočali izdelave, so nam pa baloni glasno pokali.

Ponesrečen izum je bila ultrazvočna krtačka za zobe, za katero sem imel položeno 500.000 švicarskih frankov, če ne bi škodoval zdravju. Test pa je pokazal, da bi z njeno uporabo človek na koncu znorel. 

Katere izumitelje najbolj spoštujem

Meni najbolj zanimivi izumitelji so iz avtomobilizma: izumitelj Piaggio (Vespa), s katerim sem se družil v Monte Carlu. Pa izumitelj Lucien Rosengart, ki je izumil sprednji pogon za avto. Z njim sem na njegovi jahti v Villefranchu mnogokrat iskal nove ideje, veliko pa sva se družila tudi v vili Leopoldi, ki je v lasti Giannija Agnellija, lastnika Fiata.

Kaj daje navdih Petru Florjančiču pri inovacijah

Največje veselje mi pomeni izdelek, s katerim pridobi delo veliko ljudi in njegovih družin. Tak navdih je bil dia okvirček, pa stroji za brizganje plastike, ki so omogočili delo mnogim tudi v Sloveniji.

No in moj navdih pri mojih skromnih 93 letih je pa papirnati profesionalni prtiček Palbib, ki ga je Paloma pričela izdelovati letos januarja. Če sem s svojim izumom omogočil 750 zaposlenim in njihovim družinam delo in boljše življenje, je to moje največje zadovoljstvo.

Poslanstvo Petra Florjančiča

Svoje znanje, ideje in bogate izkušnje rad delim med svoje sodelavce, pomagam pa tudi mladim in invalidom. Po Sloveniji in Avstriji sem prepotoval 15.000 kilometrov, da sem predaval in širil svoje izkušnje o inovatorstvu. Napisal in izdal sem dve knjigi Skok v smetano in Ideja za Milijon. Karpo Godina in Sandi Čolnik sta o meni naredila tudi dokumentarni film Zgodba gospoda P.F.  Povabljen sem bil tudi v oddajo RTV SLO Dobra ideja, za katero smo v ZDA prijeli prvo nagrado.